Little Paris
Hello! Wallo!

Assalamualikum and hi! I'm Sofia Nazli. Welcome to my blogland. Terima kasih banyak sebab sudi singgah! :D


Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

letak link anda yang betul.
No Harsh words allowed here.
Boleh request Tuto kat sini.
Click 'Hantar' sekali sahaja.


Followers


Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   


Rindu dan ......... Cinta?

Assalamualaikum .


Yup , rindu itu fitrah manusia . Ada manusia yang tak pernah rindukan sesama manusia ? Kalau ada , bohong namanya . Sedangkan Rasulullah pun setiap malam rindukan umatnya . Apatah lagi kita , manusia biasa yang sering langhoh dengan perasaan rindu yang menerpa di hati dan fikiran kita . *Cewahhh .. Ayat Sofia makin skema lah ! Terkejut Kak Ton ! Haha ! Okay , sambung balik .

Generasi Y sekarang makin alpa dengan perasaan sendiri . Gejala coupling makin banyak . Bila ditanya kenapa couple ? Macam-macam jawapan yang diberi ..

Sebab saya ikhlas mencintainya .

Saya yakin dia jodoh saya .

Dia sorang je yang memahami saya .

Saya tak pernah jumpa perempuan/lelaki sebaik dia .

Dan macam-macam lagilah jawapan yang dorang bagi . Malah, ada jugak yang bagi jawapan ...

Saje je . Nak have fun masa muda . Chill lahh !

MasyaAllah ! Terasa mahu disekeh-sekeh orang yang jahil itu .  

Baiklah , perasaan minat , suka atau lebih advance lagi dipanggil cinta itu adalah fitrah manusia . Lelaki mahupun perempuan , pasti akan merasainya . Malah, setiap manusia pasti akan ada rasa cinta di hatinya . Tipulah kalau takde . Actually , cinta tu umum . 

  • Cinta kepada Allah
  • Cinta kepada Rasul
  • Cinta kepada ibu bapa
  • Cinta kepada suami/isteri

Umum, right? Tapi Gen Y sekarang , ramai yang salah tafsir cinta . Mereka lebih utamakan cinta kepada boyfie/girlfie dorang je . Ohh , come on Gen Y ! Jangan cetekkan fikiran korang . Ya , memang tadi Sofia cakap perasaan tu fitrah atau senang nak faham kita panggil neutral . Tapi tak perlulah sampai terikut-ikut budaya orang kafir likes coupling . Cinta dalam diam itukan lebih baik .

Kalau kita cintakan seseorang, jangan bagitahu dia sebab Allah akan kurangkan rasa cinta itu. Mengadulah kepada Allah. Kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. 




Kalau rasa-rasa diri dah fall in love with someone , berdoalah . Jangan biarkan perasaan tu buat kita alpa .


Kalau perasaan cinta tu buat kita leka dan menjauh daripada Allah , cubalah buang perasaan tu dan berbalik kepada Allah dan minta keampunan dan petunjukNya .



Bagi remaja yang masih bersekolah macam Sofia , perasaan tu semakin aktifkan ? Haaaa ! Jangan tipu .. Mungkin ada yang belum rasa lagi , tapi tak lama lagi rasalah tu . Haha! Okay , serius balik . Walaupun kita masih sekolah , tapi tak salah jika kita berdoa minta petunjuk Allah sama ada orang yang kita suka itu jodoh kita atau bukan . Sofia ada baca satu article ni , dia kata kalau rindukan seseorang , berdoalah . Doanya macam ni .. 
Ya Allah , jika _____(nama crush korang) ialah jodohku , kau dekatkanlah hati kami . Tetapi jika dia bukan jodohku , kau hilangkanlah perasaan ini .


Sofia tak nafikan , cinta dalam diam tu akan buatkan kita rasa rindu sangat-sangat kat seseorang . Tapi , itu lebih baik . Ustaz Don kata , 

Kalau rindukan seseorang , letak tangan di dada dan baca surah Al-Fatihah sambil tangan kita usap dada dengan niat semoga Allah sampaikan rasa ni dekat dia. InsyaAllah :')


Say NO to couple until Akad :')